la Ciudad Oculta
Hallo allemaal,
Gister ben ik voor het eerst naar de sloppenwijken gegaan, naar la ciudad oculta.
Ik kan je zeggen; de meeste dingen uit de films hierover, zijn waar.
We verzamelden dus in het hoofdkantoor van LIFE, waar ik een t-shirt kreeg (foto komt nog wel) die ik altijd aan moet bij het vrijwilligerswerk, zodat iedereenin die wijkweet dat ik van die
organisatie ben.
Er waren in totaal 10 mensen die vrijwilligerswerk gingen doen in la ciudad oculta. Vijf bij de ene plek (ejercito celestial, wat betekent:hemels leger), waaronder ik, en vijf bij de andere plek
(La Union hace la Fuerza, lett. de unie heeft de sterkte, maar het is iets als: samen staan we sterk). Gister waren het allemaal buitenlanders, uit Polen, Australië, VS, Engeland en dus Nederland.
De leeftijd verschilde tussen 18 (ikzelf) en 60 (een vrouw die hier elk jaar terug komt om te helpen).
We gingen er met zijn allen in een busje heen, en een paar straten voordat we de echte sloppenwijk inreden, stond er al allerlei politie met shotguns op wacht..
Vervolgens gingen we een hoek om, en als we rechtdoor waren gegaan zouden we nog steeds op een verharde weg hebben gereden, maar we sloegen rechtsaf een pad in (een pad tussen alle afgebrokkelde
huisjes en krotten). Om de boel te bewaken, stonden er een paar mannen midden op het pad (ik zag geen wapens maar het zou me niks verbazen). Maar de directrice van LIFE kende hen blijkbaar, groette
ze en ze gingen aan de kant.
We reden door op het zand/grind paadje naar een soort buurthuis, waar we uit zouden stappen. Er stonden al allerlei kinderen te wachten, en sommigen renden achter het busje aan.
Onderweg zag ik links en rechts ontzettend veel honden, afgebrokkelde bakstenen muurtjes, half afgebouwde huizen en golfplaten.
Vlakbij het buurthuis staat een heel oud, halfafgebouwd ziekenhuis. Er was begonnen eentje te bouwen, maar toen het bijna af was bedachten ze zich dat er eigenlijk helemaal geen geld was voor een
huis, en hebben ze het zo gelaten. Het is dus een groot gebouw zonder ramen en deuren, laat staan interieur en verwarming. In dat ziekenhuis wonen nu ook mensen..
Het buurthuis bestaat uit 1 ruimte, van ongeveer de grootte van een klein klaslokaaltje, met heel veel rommel, een kraan, een tafel en een aantal stoelen. Wij nemen elke keer rekensommen,
taalopgaven, kleurplaten, potloden, pennen, krijtjes, domino, springtouwen e.d. mee.
Boven de deur hangt een spanddoek waarop in het Spaans staat dat dit een buitenlandse organisatie is voor de kinderen die daar wonen.
De hele dag lopen kinderen in en uit, in totaal waren het er ongeveer 25 á 30 denk ik. Ik vond het wel apart dat de kinderen, hoewel ze me nog nooit hadden gezien, me meteen wilden knuffelen en als
ik ze niet meteen aandacht gaf hun hoofd tegen me aan druktene.d. Ze waren zo blij met ons!
Ik heb ze echt bijna alleen zien lachen, dus dan lijkt het net of de situatie niet zo heel erg is, hoewel dat natuurlijk wel zo is.
Het viel me op hoe groot het verschil in niveau was qua rekenen en taal. Sommigen konden niet eens de getallen lezen, en sommigen konden beter rekenen dan ik! (ik moet zeggen dat mijn rekenkunsten
niet optimaal zijn, maar toch!). Ik heb ook tegen een meisje gezegd dat ze echt beter was dan ik, daar had ze heel veel plezier om.
Met een ander meisje dat nog niet echt kon lezen, heb ik maar dieren op een kleurplaat geteld (voor haar niveau waren er geen rekensommen), en ze was heel blij toen het haar gelukt was. Dat vind ik
echt prachtig om te zien.
Ook met taal heb ik wat gedaan,maar alleen metwat kinderen die nauwelijksnog iets konden. Toen ben ik maar hun namen gaan schrijven met ze, en ik ook mijn naam schrijven natuurlijk en hun het
latenlezen. Het is zo leukdat zij er echt blij van wordenals ze iets kunnen!
Na het school gedeelte (voor degenen die mee hadden gedaan, want veel kinderen speelden ook gewoon buiten voor de deur de hele tijd) gingen we met alle kindjes kleuren, elastieken, touwtjespringen,
kletsen, bordspelletjes doen, voetballen, klimmen (in een of ander ijzeren ding dat buiten stond, had iets weg van een tractor onderdeel) en dat soort dingen.
op een gegeven moment stond ik buiten met 2 meisjes die op mijn rug wilden paardjerijden. Dat zag ik niet echt zitten haha! dus ik zei nee. Toen klampte een van de meisjes zich aan me vast met haar
benen om mn middel. Toen zei ze: nu rennen! Haha ik dacht ik ben gekke gerrit niet, dus ik zei: nee, met mij kun je niet rennen, maar wel dansen! en toen ging ik een beetje dansen met haar in mn
armen haha dat vond ze ook leuk. Maar dat andere meisje was ondertussen jaloers geworden, en gaf het meisje in mn armen een klap. Toen ik tegen haar zei in het Spaans dat dat niet aardig was, hief
ze haar hand om mij ook een mep te verkopen. Dat liet ik niet gebeuren en zei heel streng (in het Nederlands); PAS OP HE!! dat doe je niet bij mij! en ze stopte meteen haha!
Verder was er ook nog een heeeelkleinbol jongetje, van ongeveer 6 denk ik. Bij hem had ik echt het idee dat als ik hem een zetje zou geven, dat hij zou omrollen hahaha (dat heb ik toch maar niet
gedaan).
Oja wat ook grappig was, was dat er de hele tijd ongeveer 30 kinderen in en om het buurthuis waren, maar toen er drinken en koekjes uitgedeeld werken, waren het er in eens 60!
Na een paar uur gingen we weer terug, en ze zwaaiden ons allemaal uit.
Ik voelde me een beetje schuldig dat ik snelweer weg kon uit dat buurtje, maar zij waarschijnlijk nooit.
Vanmiddag ga ik weer terug, dan organiseert LIFE een verjaardagspartijtje, ook in ejercito celestial.
Ben benieuwd hoeveel van de kinderen vandaag weer terugkomen..
Heel veel liefs,
Suzanne
TERINGPIETJE ZEG!!!!!!! Dit heb je ook gewoon maar weer gedaan en je schrijft het op alsof het de gewoonste zaak van de wereld is! Dat moet toch wel even 2 keer slikken geweest zijn als je zo'n buurt inrijdt waar wapens en armoede aan de orde van de dag zijn. Cool dat je meteen laat weten met wie ze te maken hebben en wat ze vooral niet moeten doen! Gaat het Spaans praten al een beetje vanzelf of moet je nog veel nadenken? Veel plezier op je verjaardagsfeestje!!! Dikke knuffel XXX
Lieve Suus, wat een mooi verhaal. Ik denk niet (hoewel je het allemaal goed omschrijft) dat ik het me goed kan voorstellen wat je nu allemaal meemaakt. Dit ga je nooit meer vergeten denk ik. Fijn dat ze zo blij met je zijn.
Grappig dat ze eigenlijk ook goed Nederlands kunnen verstaan. Zo zie je maar, als je het niet in het Spaans weet, dan lukt het wel in het Nederlands!
Succes verder, ik ben trots op je. ECHT!!!
Magdalien XXX
Met dat kleine fotocameraatje maak je toch maar mooie foto's. Als je echt niet wee wat je volgend jaar moet doen kan je altijd nog reisverhalen schrijven. Wat een mooie foto's en verhalen!
xx
Lieve Suzanne, ik vind het erg goed wat je allemaal doet en hoe je het doet! Ik ben ook erg trots op je en geniet elke keer weer van wat je allemaal schrijft. Wat fijn dat je eerste dag als vrijwilliger goed is verlopen, ik ben ook erg benieuwd naar het verjaardagsfeest! Had je al ballonnen meegenomen?
Zoen, Clara
LIEVE sUZANNE
Sorrie weer ruzie met de hoofdletters. De toon int nederlands maakt dat ze je goed begrijpen, dus handig als je echt iets niet wil.
Je moet maar schrijfster worden of journalist want alles ie heel beeldend ! liefs Oma
Dag Suzanne,
Je zal wel verbaasd zijn een reactie van mij te krijgen. Ik heb net bij oma Conny gelogeerd en zij vertelde mij (natuurlijk trots!) over jouw avonturen. Ze heeft me de site gestuurd, vandaar. Je beleeft heel wat - inderdaad om nooit te vergeten. Ik ging na mijn eindexamen (meer dan 60 jaar geleden ....) een jaar naar het buitenland en ik heb er nog contacten! Gisteren had ik in Amersfoort een reunie van mensen van de opleiding maatschappelijk werk. Het was precies 60 jaar geleden dat we met die opleiding begonnen. We waren nog met ons twaalven. Wie weet wat jij in 2070 doet....!
Alle goeds gewenst! Sterkte in moeilijke momenten en vooral ook: geniet! Hartelijke groet van je " oudtante" (...!) Janneke
Suus!
Hartstikke tof van je dat je dit doet, ik denk dat je de kinderen (en ook waarschijnlijk de ouders) heel erg helpt hier mee. Ik heb ook nog eens nagedacht over je veiligheid. Ik denk dat iedereen (zelfs de dealers) blij is met wat LIFE doet! Dus dan zullen ze jullie wel met rust laten. Ik weet het niet zeker, maar mischien stelt het jou (en mezelf een beetje:P) gerust:) Heel veel succes daar en mooi dat je gelijk zo in de smaak viel bij de kids haha
X
hoi Suzanne,
Wat een mooie verhalen schrijf je en wat maak je bijzondere dingen mee! We hebben ze met veel interesse gelezen. Deze week zitten wij ook volop in Spaanse sferen aangezien Carmen, het Spaanse (half)zusje (ze is al 25 maar blijft voor ons natuurlijk een zusje) van Claudia een week bij ons is en zij spreekt eigenlijk alleen Spaans! Claudia heeft de laatste paar jaar Spaanse les van een vrouw uit Guatemala, dus gelukkig gaat dat goed. Ik kom helaas niet zo ver in het Spaans. Ik ben erg benieuwd naar je volgende verhalen.
groeten van ons uut Lochem